Φιλική Εταιρεία Κύπρου
Εργασίες ~ Άμεσοι και Μεσαίου Βεληνεκούς Στόχοι
Κατευθυντήριες Αξίες:
Οι εργασίες και δραστηριότητες τελούνται με ύφος που συμβάλλει στην Ενότητα του λαού μας,
και,
στην Πρόληψη,
ώστε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία μας (στους τομείς πολιτικής ιδεολογίας και πρακτικής) να μην μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από φασιστικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές και αυταρχικές ομάδες οιασδήποτε απόχρωσης που επενδύουν στη διχόνοια, συντελούν στη διάλυση του εσωτερικού μετώπου και την διάλυση του κράτους ή την κατάληψη της υπόλοιπης Κύπρου.
Συνεργασία: με άτομα με άτομα και ομάδες από όλες τις παρατάξεις, ανεξαρτήτως του αν συμμεριζόμαστε τις ίδιες ή διαφορετικές ιδεολογίες. Σε όποιες εργασίες υπάρχει κοινό έδαφος και καλή πίστη, πάντα υπάρχει και τρόπος να συνεργαστούμε.o- Το μέγεθος του έργου είναι τόσο τεράστιο που μόνο με τη συνεργασία, την συλλογική εργασία πολλών ανθρώπων και τον εθελοντικό αυτο-συντονισμό μπορεί να υλοποιηθεί.
ο- Δεν ζητούμε από κανένα να αγκαλιάσει την ιδεολογία της Φιλικής Εταιρείας ως προϋπόθεση συνεργασίας - αν προκύψει σύγκλιση μέσα από την συνεργασία, καλώς να ορίσει!
Τομείς εργασιών και δραστηριοτήτων:
ο- Η Επερχόμενη Διζωνική "Λύση"
ο- Οικονομία
ο- Εσωτερικό Μέτωπο
ο- Εξωτερική Πολιτική
ο- Παιδεία ~ Πολιτισμός
ο- Λαϊκή Άμυνα
* * *
Λαϊκή Άμυνα
ο- Εκπαίδευση γυναικών στην αυτοάμυνα, στα όπλα και στη στρατιωτική οργάνωση εν αρμονία - και όχι σε αντιπαράθεση - με την Εθνοφρουρά και Αστυνομία.
ο- Υποστήριξη του έργου της Εθνοφρουράς και Αστυνομίας σε θέματα Άμυνας όσον αφορά τις υπάρχουσες δομές και συμπλήρωση ελλειμμάτων όπου εκείνες οι δυνάμεις έχουν αδυναμίες ή είναι παντελώς απούσες:ο- Αυτο-οργάνωση των Εφέδρων, κυρίως στις ακριτικές περιοχές, γιά αυτόνομη αμυντική οργάνωση και κινητοποίηση του πληθυσμού στη στελέχωση της πολιτικής άμυνας και διατήρηση του κοινωνικού ιστού,
ο- Αναβάθμιση του επιπέδου υγείας, ευρωστίας και ζωτικότητας της νεολαίας, ιδίως εκείνων που υπηρετούν υπό τα όπλα ή φοιτούν σε σχολεία και κολλέγια (πχ. με προώθηση της ποδηλασίας, γύμνασης, οδοιπορίας, κοκ.),
ο- Εναρμόνιση της Παραγωγής και Οικονομίας με τις ανάγκες της Άμυνας (οχυρωματικά έργα, παραγωγή οπλισμού χαμηλής τεχνολογίας κλπ.),
ο- Συμμετοχή του Στρατεύματος στη Παραγωγή και Οικονομία (κατασκευές δρόμων, αντιδιαβρωτικών υποδομών όπως τις δόμες, αξιοποίηση του Στρατεύματος στη συγκομιδή γεωργικών προϊόντων σε υποβαθμισμένες κοινότητες, αξιοποίηση του σε όσες τοπικές ή μικρο-μεσαίες βιομηχανίες στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την επιβίωση και άμυνα του πληθυσμού).
ο- Αναζωογόνηση της ευρεσιτεχνίας γιά πατέντες αυτοσχέδιου οπλισμού και άλλων μέσων άμυνας και προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση συγκρούσεων.
ο- Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Άμυνας με έμφαση στη συνεργασία με την Εθνοφρουρά και την Αστυνομία, συνεργασία με αυτόνομες ομάδες Εφέδρων και πολιτών (σε επίπεδο γειτονιάς, χώρου εργασίας, σχολείου, κοκ.) και με ιδιαίτερη έμφαση στους κρίσιμους τομείς:ο- Πρώτες Βοήθειες,
ο- Επικοινωνίες (ασύρματες, ενσύρματες, μέσω αγγελιαφόρων, οπτικών-ακουστικών σημάτων, κωδικών, κλπ.)
ο- Μετακινήσεις πληθυσμού, αποφυγή χάους και μαζικού πανικού (ουδείς σήμερα γνωρίζει αν η περικυκλωμένη Λευκωσία και Λάρνακα θα εκκενωθούν ή θα μείνουν να αντισταθούν σε περίπτωση συγκρούσεων - ο κόσμος χρειάζεται καθοδήγηση).ο- Αναδιοργάνωση στα στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια με προσανατολισμό γιά ευέλικτες αυτόνομες μονάδες μικρού μεγέθους, αξιοποίηση απλής και χαμηλής τεχνολογίας (πολεμικές εφαρμογές υλικών και εργαλείων της καθημερινής ζωής, αυτοσχέδια όπλα, κλπ), με οδηγό τα στοιχεία και την τακτική του ανορθόδοξου πολέμου, και τη στρατηγική του Λαϊκού Πολέμου.
ο- Διαφύλαξη και συνέχιση της υπάρχουσας πολιτικής διαφύλαξης της ενότητας στο στράτευμα ενάντια στην οποιαδήποτε κομματικοποίηση της Εθνοφρουράς.
Ο κίνδυνος είναι χεροπιαστός - μπορεί να μην τίθεται καν σήμερα θέμα απελευθέρωσης των κατεχομένων, μα τίθεται θέμα στρατιωτικής απειλής στη φυσική επιβίωση του λαού μας:
Ήδη οι στρατιωτικές ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας κάμνουν ασκήσεις νοτίως της Λεμεσού και Πάφου. Πάνοπλα πολεμικά αεροσκάφη του εχθρού παραβιάζουν σχεδόν καθημερινά τον ελλαδικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Παρενοχλούν μέχρι και πολιτικές αερογραμμές.
Η Επερχόμενη Διζωνική "Λύση"... με όλη την θεσμοθετημένη αδικία, ανισότητα και ρατσισμό που εμπεριέχει φέρνει μαζί της και την σχεδόν σίγουρη πιθανότητα ένοπλων συγκρούσεων στο σύντομο μέλλον μόλις πριν ή μόλις μετά που θα γίνουν προσπάθειες υλοποίησης ή και επιβολής της Διζωνικής.
Πιθανά μέτωπα συγκρούσεων διακρίνονται εκείνα μεταξύ Τούρκων εποίκων (ή φασιστικών ΤουρκοΚυπριακών ομάδων) και ΕλληνοΚυπρίων (ιδίως επιστρέφοντων προσφύγων), ή μεταξύ Ε/Κ που στηρίζουν και Ε/Κ που αντιτίθενται στη Διζωνική. Επίσης, μεταξύ της λεγόμενης "Δεξιάς" και "Αριστεράς" σε αμφότερες τις κοινότητες της Κύπρου, καθώς και μεταξύ ρατσιστών ανθέλληνων (Κυπριο-εθνικιστών) και Ελλήνων της Κύπρου, γεγονός που ήδη συνέβει στην Κύπρο την δεκαετία του '60-'70 και μας οδήγησε σε σχεδόν εμφύλιο πόλεμο και το πραξικόπημα.
Χρειαζόμαστε πρόληψη. Και προστασία.
* * *
Για την Επερχόμενη Διζωνική "Λύση"....
...και το πιθανό Δημοψήφισμα
Μας εκφράζει το σύνθημα:
"ΟΧΙ στην Διζωνική ~ ΝΑΙ στην Δικοινοτική Συμφιλίωση και Συνύπαρξη".
Η παράταξη του ΟΧΙ χρειάζεται να διαφυλακτεί από καιροσκοπικές κομματικές ή άλλες ηγεμονικές ηγεσίες, και να προστατευτεί από την εκμετάλλευση ή υπονόμευση υπό φασιστικές ή εθνικιστικές ομάδες: χρειάζεται να αναδιπλωθεί έτσι ώστε να μπορέσει ο λαός να συμμετέχει μεταποιώντας την σε ΔΙΚΗ ΤΟΥ παράταξη.
Χρειάζεται να γίνουν οργανωτικά βήματα και κινητοποιήσεις ώστε ο κόσμος να οικειοποιηθεί το ΟΧΙ ως δικό του κίνημα, και όχι ως προέκταση οιουδήποτε κόμματος, ιδιωτικής, κρατικής ή εκκλησιαστικής εξουσίας ή άλλων στενών συμφερόντων.
Μες τού'ν τις προσεγγίσεις είναι απαραίτητες οι ειλικρινείς ενημερώσεις του λαού, η διαφάνεια, ο ελεύθερος πολιτικός διάλογος, συναντήσεις μικρών και μεγάλων ομάδων γιά συζητήσεις, παρουσιάσεις και διάλογο, συγκεντρώσεις με ήθος (χωρίς φανφάρες, κορώνες, πόζες και "αππώματα"), δικτύωση και οργάνωση των στελεχών της παράταξης, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Θα χρειαστεί να γίνει ετοιμασία, διανομή και ανάρτηση φυλλαδίων και αφίσων, ετοιμασία ενημερωτικού αναγνωστικού υλικού (και σε βίντεο, ή γιά παρουσίαση στο ράδιο), και ενθάρρυνση όλων των πτέρυγων ή πολιτικο-κοινωνικών δυνάμεων που μετέχουν στην παράταξη του ΟΧΙ να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό ώστε να απευθύνονται η κάθε μία στη μερίδα πληθυσμού με την οποία επικοινωνούν πιό εύκολα, με τους δικούς της όρους, φράσεις και αξίες.
Αν τού'ν τα βήματα γίνουν ορθά - και πολύ πριν ανακοινωθεί ημερομηνία γιά νέο δημοψήφισμα - η παράταξη του ΟΧΙ θα βιωθεί από τον λαό ως ο ίδιος του ο εαυτός εν κινήσει. Οι πράξεις του θα βιωθούν ως βήματα αυτο-απελευθέρωσης και ως θεμέλια μιας μελλοντικής χειραφέτησης, αυτοπροστασίας, απεξάρτησης και αναζωογόνησης του (επί του παρόντος εντελώς άρρωστου και διαλυμένου) ηθικού του λαού μας.
Μας ενδιαφέρει η δημιουργία υπερ-κομματικής πρωτοβουλίας (δηλαδή που να απαρτίζεται από μέλη όλων των κομμάτων) που να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο να απαγορεύει ρητά και να τιμωρεί με την εσχάτη των ποινών οποιοδήποτε αντιπρόσωπο του Κράτους, οιασδήποτε βαθμίδας ή αξιώματος, είτε εκλελεγμένου είτε όχι, συνάψει συμφωνία ή συμπραξία με εσωτερικές ή εξωτερικές δυνάμεις (κράτη, κυβερνήσεις, οργανώσεις, κόμματα, σχηματισμούς, συμμαχίες, κοκ.) που εμπεριέχουν πρόνοιες ή στοιχεία που παραβιάζουν οιεσδήποτε παραμέτρους του Διεθνούς, Ευρωπαϊκού ή Κυπριακού Δικαίου τα οποία και συμπεριλαμβάνουν:ο- τις αρχές και στόχους του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
ο- τις προβλέψεις του Χάρτη της Διεθνούς Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών,
ο- την Συνθήκη της Γενεύης Περί Εχθροπραξιών (και τις τέσσερεις, συν τα τρία επιπρόσθετα Πρωτόκολλα) με ιδιαίτερη έμφαση στη 4η Συνθήκη Γενεύης Περί Αμάχων και Προσφύγων,
ο- το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Συνθήκη Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ο- τις πρόνοιες της Κυπριακής Δικαιοσύνης Περί Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα επί των βασικών ελευθεριών, ήτοι διακίνησις, περιουσίας, ισότητος, κοκ.
Μας ενδιαφέρει η συνδρομή και βοήθεια στις νομικές πρωτοβουλίες από άτομα που αναγκάστηκαν ή εμπνεύστηκαν να παρακάμψουν τις δομές Κεφαλαίου και Κράτους στην Κύπρο και απευθύνονται με προσφυγές και αγωγές σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Διεθνές Δικαστήριο, κα.* * *
Οικονομία
Στοχεύουμε στην Οικονομική Αυτάρκεια του τόπου, που είναι και η βάση γιά στρατιωτική, εμπορική και πολιτική απεξάρτηση της Κύπρου από ξένα Εταιρειακά και Κρατικά συμφέροντα. Κύριος τομέας εφαρμογών του κεφαλαίου είναι η Παραγωγή.
Εφαρμογές:
ο- Η Κύπρος κατέχει την τεχνική δυνατότητα και το παραγωγικό δυναμικό, τούς πόρους και τη γνώση γιά να παράγει τις δικές της Τροφές, Καύσιμα, Ρουχισμό, Οικοδομικά Υλικά, Πρώτες Ύλες γιά διάφορες μεσαίες και ελαφριές βιομηχανίες, Βοτανικά, Ομοιοπαθητικά και Χημικά Φάρμακα, κλπ.
ο- Αναπροσανατολισμός στον Τομέα Ενέργειας.
Απεξάρτηση της Κύπρου από τις Εταιρείες πετρελαίων. Έμφαση στην τοπική παραγωγή Ενέργειας και Καυσίμων με βάση στους εξής άξονες:
ο- Εξοικονόμηση ενέργειας: ελάττωση και μηδενισμός σπατάλης.
ο- Πολλαπλασιασμός των μηχανών τύπου ντήζελ και τροφοδότηση τους με ανάλογα καύσιμα έλαια τοπικής παραγωγής όπως εκείνα από ανακυκλωμένα μαγειρικά και φυτικά έλαια.
ο- Ελάττωση των εισαγωγών βενζίνης.
Εμπλουτισμός της βενζίνης αρχικά με Μεθανόλη ντόπιας παραγωγής από
γεωργικά προϊόντα (το μείγμα ονομάζεται Βενζινόλη) μέχρι και 9%. Σε δεύτερο στάδιο προσαρμογή των μηχανών ώστε να αξιοποιούν Βενζινόλη του 15%.
ο- Ντόπια παραγωγή ηλεκτρισμού και λειτουργία μηχανών από Αιολικές, Ηλιακές και Ποσειδώνειες εφαρμογές (αξιοποίηση της ενέργειας από θαλάσσια κύματα).
ο- Αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς ανάλογα με τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής και τις ανάγκες χρήσης.
ο- Τοπικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί ανάλογα με τους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους (Ηλιακή, Αιολική, Ποσειδώνια, ή από μηχανές ντήζελ με ντόπια καύσιμα, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα φράγματα και εποχιακοί στους χείμαρρους, κλπ.).
ο- Αναζωογόνηση του κινήματος Συνεργατισμού με υγιείς βάσεις θεμελιωμένες στην κοινοκτημοσύνη και την συνεργασία με στόχους όχι το κέρδος αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων, την επιβίωση και προστασία του πληθυσμού, την καλή διαβίωση και την άνοδο του βιωτικού επιπέδου.
ο- Αναζωογόνηση του κινήματος γιά ίδρυση ξανά μικρών συλλογικών μονάδων παραγωγής και κοινοκτημοσύνης (κολλεκτίβες) στην ύπαιθρο, ιδίως σε παραμελημένες ορεινές περιοχές και σε παραμελημένους βιομηχανικούς τομείς, καθώς και στα παραμελημένα (παλαιά) κέντρα των πόλεων.
ο- Αναπροσανατολισμός της βιομηχανίας με έμφαση την Συντήρηση και Επιδιόρθωση αντί την αγορά νέων εργαλείων και εμπορευμάτων που έχουν αξία χρήσης (πχ. αυτοκίνητα).
ο- Εξοικονόμηση Πόρων
ο- Βιομηχανία Δόμησης / Οικοδομές
Αντικατάσταση των μεθόδων και υλικών ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη και
αχρείαστη ποσότητα νερού που σπαταλιέται με την μέθοδο δόμησης από σκυρόδεμα (κουγκρί, μπετόν). Επαναφορά των φυσικών ντόπιων υλικών όπως η πέτρα, το πλιθάρι, οι φυτικές ίνες (το καννάβι), το πανί, το χώμα, εισαγωγή και ευρύτερη χρήση υλικών όπως το γυαλί και το ατσάλι, χρήση νέων υλικών όπως τα ανακυκλωμένα λάστιχα και ανεμοθώρακες από αυτοκίνητα, το τούβλο από ανακυκλωμένο χαρτί, κοκ. Ελαχιστοποίηση της αχρείαστης οικοδόμησης, αξιοποίηση των υπάρχοντων κτιρίων.
ο- Μεταφορικό ~ Κυκλοφοριακό:
Απεξάρτηση της κοινωνίας μας από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και αυτοκινήτων.
Επαναπροσανατολισμός σε μέσα μαζικών μεταφορών και συγκοινωνίας όπως λεωφορεία, τραίνα, και μετρό. Βασικός σχεδιασμός των πόλεων και κοινοτήτων με κριτήριο την αποπύκνωση των αυτοκινήτων, έμφαση σε μελετημένη τοποθέτηση χώρων στάθμευσης σε κομβικά σημεία, περπάτημα και ποδήλατο, προσβάσεις και υπηρεσίες γιά ανάπηρους, ηλικιωμένους και παιδιά.
ο- Αναπροσανατολισμός της Παραγωγής σύμφωνα με τις Οικολογικές αρχές της Μείωσης, Επανάχρησης και Ανακύκλωσης. Τούτα βέβαια ισχύουν και γιά όλες τις φάσεις της διαχείρισης φυσικών πόρων, και των απόβλητων που παράγει η κοινωνία μας.
* * *
Παιδεία ~ Πολιτισμός
Η κοινωνία μας υποφέρει από ένα αδήλωτο πόλεμο εναντίον της Ελληνικής πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας και υπέρ της δημιουργίας μιάς τεχνητής "Κυπριακής εθνικής ταυτότητας" καμουφλαρισμένης με αριστερά συνθήματα που είναι τάχα εναντίον του εθνικισμού αλλά που μόνο ενάντια στην ελληνικότητα εφαρμόζονται. Η ανερχόμενη και σχεδόν ηγεμονεύουσα πλέον ταυτότητα των "εθνικά Κυπραίων" ταυτίζεται απόλυτα με την τοπική άρχουσα τάξη, τη συνεργασία της με τον διεθνή ιμπεριαλισμό και με τα συμφέροντα της σε σχέση με τα όλα τα θέματα που αφορούν την κατοχή και γενοκτονία που υπόκειται ο λαός μας, καθώς και με τα σχέδια λύσης του Κυπριακού.
Το κεφάλαιο Παιδεία ~ Πολιτισμός είναι ένα μέτωπο εντός του οποίου μένεται ιδεολογικός πόλεμος γιά πάνω από σαράντα χρόνια στην Κύπρο.
Μας ενδιαφέρουν:ο- Το αν θα διδάσκεται το γεγονός Εισβολή και Κατοχή ως ιστορική πραγματικότητα ή απλώς ως "μία άποψη μεταξύ πολλών άλλων".
ο- Το αν τα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία θα δώσουν σεβασμό προς τις εθνικές καταβολές και την ιστορική μνήμη των κατοίκων της χώρας μας, ιδίως προς την ελληνική και τουρκική, ή αν θα συνεχίσει η συνειδητή προσπάθεια απόσβεσης της κάθε εθνικής ~ πολιτιστικής ταυτότητας και η τεχνητή καλλιέργεια "καθαρής Κυπριακής εθνότητας".
ο- Το αν η Παιδεία στην Κύπρο θα λειτουργήσει ορθά γιά να προσανατολίσει τον πληθυσμό μας προς την Δικοινωτική Συμφιλίωση και Συνύπαρξη μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, με βάση και προϋπόθεση την διδαχή του αμοιβαίου σεβασμού και της διαφύλαξης των εθνικών και πολιτιστικών στοιχείων των κοινοτήτων μας, αντί της παρούσας ισοπέδωσης, ρεζιλέματος και εκχυδαϊσμού των εθνικών μας στοιχείων υπέρ μιάς τεχνητής "καθαρά Κυπριακής εθνικής ταυτότητας".
ο- Το αν το Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί ως ιδεολογικό προγεφύρωμα του Αγγλικού ιμπεριαλισμού ενώ ηθελημένα καλλιεργεί σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης μαζί του (επίσημη θεσμοθέτηση των εξετάσεων GCE ως "έγκυρο" κριτήριο εισαγωγής), ή αν το Πανεπιστήμιο θα υπηρετεί την ιδιαιτέρα μας πατρίδα και τις ανάγκες του λαού μας γιά πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, στρατιωτική και ακαδημαϊκή απεξάρτηση από τις μεγάλες δυνάμεις.
ο- Το αν θα επικρατήσει η ανερχόμενη και πολλαπλασιαζόμενη χρήση της γραφής greeklish. Μας ανησυχεί ο πραγματικός κίνδυνος να χαθεί η ελληνική γραφή και γλώσσα από την Κύπρο μες τις επόμενες μία ή δύο γενεές. (Greeklish είναι η γραφή της ελληνικής σε λατινικούς χαρακτήρες που βασίζεται στην ακουστική και οπτική ομοιότητα των χαρακτήρων αντί στο νόημα της γλώσσας) .
ο- Το ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγράφουν το όνομα τους μόνο στα αγγλικά πλέον σε ταμπέλλες, διαφημίσεις, προσόψεις κτιρίων κλπ., ακόμα και στα χωριά, όπου πριν δέκα χρόνια τέτοιο φαινόμενο ήταν αδιανόητο.
Αναλαμβάνουμε κοινωνική εμπλοκή με λόγια και πράξεις που θα στοχεύουν στο να αλλάξουν όλα τα ανωτέρω.
Μας ενδιαφέρει:
ο- Η ίδρυση και λειτουργία ανεξάρτητων σχολών που τιμούν, διαφυλάττουν και συνεχίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, το ήθος, την γλώσσα, γνώση, επιστήμη και παράδοση του λαού μας.
Οι Κυπριο-εθνικιστές είχαν τη γένεση τους από ένα στρώμα εμπόρων, τεχνοκρατών, μεσαιο-αστών, προνομιούχων κρατικών υπαλλήλων, κληρικών και κομματικών "παραγόντων" εις μία ιστορική στιγμή κατά την οποία αντελήφθησαν ότι τα οικονομικά και κοινωνικά των προνόμια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την ύπαρξη "ανεξάρτητου" Κράτους στην Κύπρο, αντί της Ένωσης με την Ελλάδα, και συμπτύχθηκαν σε μέτωπο άμα τη γενέση του νεο-αποικιακού Κράτους. Μέσω της ιστορικά γνωστής διαδικασίας τεχνητής "εθνοπλασίας" εναπλάκησαν σε πολιτικές μάχες με καιροσκοπικές προσεγγίσεις, κέρδισαν σημαντικούς μοχλούς Κομματικής, Κεφαλαιϊκής, Κρατικής και Εκκλησιαστικής εξουσίας και τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί, με μιά νέα γενεά σήμερα που θεωρεί τα παράγωγα τους ήδη ως πολιτιστική "ομαλότητα". Απλή μαρτυρία των γεγονότων είναι το ότι έχει χαθεί στην Κύπρο η αντίληψη της διαφοράς μεταξύ των εννοιών "έθνος" και "κράτος", "πολιτιστικές καταβολές" και "οικογενειακή καταγωγή", "γλώσσα" και "διάλεκτος".
Με την νεοπλασία, η παράταξη των "εθνικά Κυπραίων" (ο τοπικισμός που παντρεύτηκε τον ρατσισμό και αναβαθμίστηκε σε "εθνική ταυτότητα") ήδη κινείται ανοικτά ξανά ενάντια στην επιθυμία, στον πόθο και στην κάθε έννοια που μυρίζει απελευθέρωση. Οι ιδεολογικές φάλαγγες και ψυχολογικές επιχειρήσεις του εχθρού έχουν αγκαλιαστεί από σημαντική μερίδα του κατεστημένου των "δικών μας". Φθάσαμε στο σημείον όπου και μόνον η χρήση της λέξης "απελευθέρωση" αμέσως υπόκειται επίθεση από το "δικό μας" κατεστημένο και τιμωρείται με το να ζωγραφίζονται ως "εθνικιστές" όσοι τολμούν να την αρθρώσουν.
Αναλαμβάνουμε ευθύνη να συμβάλουμε με πράξεις και λόγια ώστε να αντιστραφεί τελείως η παρούσα δυναμική.
* * *
Εξωτερική Πολιτική
Οι Πρεσβείες και τα Προξενεία της Κύπρου στο εξωτερικό έχουν παραλύσει. Το προσωπικό δεν γνωρίζει πλέον ποιά είναι η αποστολή του ή το πως θα την υλοποιήσει, δεν καθοδηγείται στο τι πρέπει να λέει γιά την υπόθεση της Κύπρου στις ξένες κυβερνήσεις, ούτε και στους λαούς των χωρών όπου φιλοξενούνται. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό γιά την υπόθεση μας και γιά τα καταπατημένα δίκαια του λαού μας έχει ατροφήσει και σχεδόν διακοπεί. Αν η Κυβέρνηση μας συνεχίσει έτσι, θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς το έργο.
Δηλαδή θα πρέπει να αναλάβουν οι απλοί άνθρωποι το έργο της αντιπροσώπευσης της χώρας μας στο εξωτερικό. Ως λαϊκοί πρέσβεις, ακτιβιστές, αντιπρόσωποι, οργανωτές, αγωνιστές... ό,τι και όπως μπορεί ο καθένας - και κατ' ευχήν με καλό και συλλογικό συντονισμό μεταξύ μας - επωμιζόμαστε τούτο το έργο γιατί ούτε ή Κυβέρνηση ούτε και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς έχουν πλέον ουσιαστική παρουσία στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και των λαών του εξωτερικού.
Χρειάζεται να γίνει ξανά εξ αρχής και από τη βάση αξιοποίηση της Ομογένειας που βρίσκεται στην απανταχού Διασπορά. Οι Έλληνες της Κύπρου - και ο γενικά ο Ελληνισμός - στο εξωτερικό αποτελείται από εκατομμύρια άτομα που θα μπορούσαν να δρουν ως τεράστια δύναμη στις χώρες όπου διαμένουν, εργάζονται και φοιτούν. Δυστυχώς όμως τις τελευταίες δεκαετίες διατελούν συλλογικά ως υποχείριο κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν φθείρει παντελώς το ηθικό της Ομογένειας του εξωτερικού, και έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα της Ομογένειας να παράσχει άμεση βοήθεια στην Κύπρο. Μπορούμε να αλλάξουμε τού'ν τα δεδομένα. Οι Ομογενείς της Διασποράς έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στις χώρες όπου βρίσκονται, ιδίως με την εμπλοκή τους στην πολιτική ζωή των χωρών εκείνων. Επίσης, μπορούν να δώσουν άμεση βοήθεια στην Κύπρο πολλών τύπων:
ο- οικονομική (μέσω εράνων),
ο- πολιτική (συμμετοχή σε εκστρατείες και κινητοποιήσεις, εκλογές και δημοψηφίσματα),
και
ο- σε ανθρώπινο δυναμικό (εθελοντές γιά στράτευση, γιά έργα υποδομής και ανάπτυξης, γιά πολιτικές και οργανωτικές εκστρατείες ή κινητοποιήσεις στις χώρες τους και αλλού στη Διασπορά).
Χώρες με ιδιαίτερη σημασία όπου η εξωτερική μας πολιτική είναι σημαντική είναι οι χώρες του Ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) όπου χρειαζόμαστε καλές σχέσεις με το τοπικό αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα, και χώρες όπου οι λαοί, ή και οι Κυβερνήσεις, είναι πιθανές πηγές στήριξης γιά την υπόθεση μας: Βενεζουέλα, Κούβα, Κίνα, Ρωσσία, κοκ.
Ελλάς
Τεράστιο κεφάλαιο όπου η λεγόμενη "Εξωτερική" πολιτική της Κύπρου είναι παταγώδης αποτυχία είναι εκείνο που αφορά την διατήρηση και καλλιέργεια θερμών σχέσεων μεταξύ του Ελλαδικού λαού και της Κύπρου.
Από τότε που αφέθηκε σε χέρια ρατσιστών, ανθέλληνων, Κυπριο-εθνικιστών ή καιροσκόπων, η σχέση μεταξύ των λαών μας γλιστρά σε όλο και πιό μεγάλη απόσταση. Η νεολαία της Κύπρου έχει πιό δυνατές σχέσεις με την συμβατική (ούτε καν επαναστατημένη) νεολαία της Αγγλίας παρά με της Ελλάδας. Οι παλαιότερες γενεές που έζησαν πιό κοντινούς λαϊκούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου γνωρίζουν την ποιότητα της αλληλεγγύης και αδελφοσύνης που μπορεί να βιωθεί όταν η καλλιέργεια σχέσεων γίνεται συνειδητά και με καρδιά.
Θεωρούμε εκείνο το έργο ως ευθύνη όλων μας.
* * *
Εσωτερικό Μέτωπο
Ύψιστον αγαθόν και διαρκώς αναγκαίο και επίκαιρο, η Ενότητα.
Μας ανησυχεί η συνεχής επένδυση από κόμματα, κρατικούς παράγοντες και κοινωνικές δυνάμεις σε επανειλημμένες πράξεις και δηλώσεις που στοχεύουν στη Διχόνοια.
ο- Στόχος μας ή άρθρωση λόγου και η πραγμάτωση πράξεων που συμβάλλουν στην Ενότητα.
Μας ενδιαφέρει η Ενότητα με τις πολλαπλές της μορφές, και τα λόγια~πράξεις που εξουδετερώνουν τη διχόνοια, τις προκαταλήψεις και διακρίσεις με βάση την οποιαδήποτε διαφορετικότητα: πολιτιστική ή εθνική ταυτότητα, το φύλο, την σεξουαλική ταυτότητα, τη γλώσσα, φυλή, θρησκεία ή πνευματική ζωή.
Οι υπάρχουσες δομές Κεφαλαίου και Κράτους δεν αρκούν γιά τις ανάγκες του λαού μας στην Άμυνα, Οικονομία και Παραγωγή, Εξωτερική πολιτική, Παιδεία και Πολιτισμό. Είμαστε σε μιά εποχή όπου στην Κύπρο ήδη αναφύονται νέες και επιπρόσθετες συλλογικές~κοινωνικές οντότητες που επωμίζονται κοινωνικό έργο:ο- συλλόγοι, κολλεκτίβες, αυτόνομες ομάδες,
ο- συνεργατικές,
ο- κοινόβια,
ο- συγκροτήματα, μουσικά ή καλλιτεχνικά σχήματα,
και άλλες πολλαπλές χαλαρές ή συγκροτημένες συλλογικές οντότητες κοινωνικής αυτο-οργάνωσης.Χαρακτηρίζονται από διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας, Διαφάνειας, Ισότητας, Συλλογικής Λήψης Αποφάσεων, διαφόρων βαθμών Κοινοκτημοσύνης (σε περιουσιακό, οικονομικό, πολιτιστικό ή πληροφοριακό υλικό), και διαφόρων βαθμών Εγγύτητας (συγκατοίκηση, ερωτικές σχέσεις, κοινή εργασία, συνοικιακή σχέση ή σχέση στην ευρύτερη κοινότητα). Ήδη προδιαγράφουν τις μορφές Λαϊκής αυτοδιοίκησης και παραγωγής που θα προκύψουν σε Μετα-Καπιταλιστικό εξελικτικό στάδιο της κοινωνίας μας.
Όλες τούτες μπορούν να επωμιστούν σήμερα (όχι "μετά την επανάσταση") έργο και ευθύνες στην Άμυνα, Οικονομία και Παραγωγή, Εξωτερική πολιτική, Παιδεία και Πολιτισμό.
Η σταδιακή και "μαλακή" προδιάθεση του λαού μας στις νέες κοινωνικές μορφές αυτοδιοίκησης και παραγωγής, η εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά τους και η εμπέδωση των νέων μορφών θα βοηθήσει:ο- να προληφθούν βίαιες, απότομες, ή τραυματικές κοινωνικές αλλαγές,
ο- να αξιοποιηθούν σήμερα οι παραγωγικές δυνάμεις που εμπεριέχονται στα νέα σχήματα και να επενδυθούν στις ανάγκες της Κύπρου.
* * *